Saturday, 24 November 2012

Allah Akhbar! Bayi ini lahir bersama Al quran.!

Ulama terkenal dari Nigeria berkumpul di Mushin, Provinsi Lagos, barat daya Nigeria, untuk menyaksikan upacara menamakan seorang bayi. Bayi tersebut bukan bayi biasa kerana bayi yang lahir pada 7 Mei 2012 tersebut lahir dengan sebuah Quran kecil di tangannya dari rahim ibunya. Ulama Nigeria, Ustadz Abdul Rahman Olanrewaju Ahmed, memberikan nama kepada bayi tersebut dengan nama Abdul Wahab Iyanda Aderemi Irawo. Dalam pemberian nama tersebut, Ustadz Abdul Rahman juga menasihati si ibu bahawa bayinya bukanlah seorang nabi meskipun dia lahir dari rahimnya sambil memegang Quran. Beliau juga menambahkan bahawa hal tersebut merupakan kehendak Allah, untuk mengirim bayi tersebut ke dunia dengan cara yang menakjubkan.

Ulama lain yang ikut dalam acara tersebut antara lain Sheikh Abdulraman Sulaiman Adangba, Ketua dari Komuniti Nasrulifathi Ustadz Alhaji Abdullahi Akinbode, dan Dr Ramoni Tijani dari Komuniti Islam Alifathiquareeb. Sebelumnya, si ibu menyatakan diri memeluk Islam setelah melihat bayinya lahir dengan membawa Quran dari rahimnya. Kini, si ibu 32 tahun yang dulu bernama Kikelomo Ilori ini kemudian berganti menjadi Sherifat. Hal serupa juga dilakukan oleh nenek bayi itu yang dulu memeluk agama Kristien sekarang menjadi seorang Muslim dan mengganti namanya dengan nama Islami.

Di luar rumah bayi, ramai penjual menjual berbagai tanda hati mengenai bayi tersebut, seperti baju, tasbih, dan foto-foto bayi itu. Kelahiran bayi tersebut hingga saat ini masih mengundang kontroversi, dimana ramai menganggap sesuatu yang mustahil bagi seorang bayi lahir dengan memegang (membawa) Quran dari rahim si ibu. Namun di lain pihak, ada yang berpendapat bahawa apa pun boleh terjadi jika Allah berkehendak. Wallahu’alam..
 


Jangan Lupa Like CeritaBaek dan Share di FB | Follow @ceritabaek :)

0 comments:

Post a Comment

 
;